Folosim cookies pentru a va oferi o experienta personalizata. Click aici pentru mai multe informatii despre cookies si modul lor de folosire.

Descriere

Destinatie: Peru

Durata: 21 nopti

● 9 obiective inscrise in Patrimoniul Mondial UNESCO: centrul istoric din Lima, ruinele Chan Chan, orasul Cusco, Macchu Picchu, centrul istoric Arequipa, liniile de la Nasca, sistemul de drumuri incas Qhapaq Nan, bisericile din insula Chiloe si cartierul istoric din Valparaiso; 

● Plimbare pe Lacul sacru Titicaca;
● BONUS: asigurare medicala si storno!

Destinatie: Peru

Durata: 21 nopti

● 9 obiective inscrise in Patrimoniul Mondial UNESCO: centrul istoric din Lima, ruinele Chan Chan, orasul Cusco, Macchu Picchu, centrul istoric Arequipa, liniile de la Nasca, sistemul de drumuri incas Qhapaq Nan, bisericile din insula Chiloe si cartierul istoric din Valparaiso; 

● Plimbare pe Lacul sacru Titicaca;
● BONUS: asigurare medicala si storno!

Itinerariu

Ziua 1

BUCURESTI – LIMA  

Intalnire cu reprezentantul agentiei in aeroportul Henri Coanda si zbor spre Paris. Dupa o scurta escala ne imbarcam la bordul zborului transatlantic cu destinatia Lima, capitala Peru. Transfer la hotel si cazare

Ziua 2

CHICLAYO 

Mic dejun. Tur panoramic al orasului, incluzand cartierele Miraflores si San Isidro, Centrul Istoric - sit UNESCO din 1988, unde vom admira Plaza de Armas, Catedrala, Palatul Arhiepiscopal, Ansamblul manastirii San Francisco, cu catacombele sale, in care se estimeaza ca se odihnesc ramasitele pamantesti a 25000 de oameni. Dupa-amiaza, vizita la Muzeul Larco, amenajat intr-un conac din sec. XVIII, inconjurat de gradini impresionante. Aici vom avea prilejul de a ne familiariza cu fascinanta istorie a anticului Peru. Transfer la aeroportul din Lima pentru zborul spre Chiclayo. Sosire si transfer la hotel in Chiclayo pentru cazare.

Ziua 3

CHICLAYO & HUACA RAJADA 

Mic dejun. Dimineata vizitam Huaca Rajada, complex arheologic apartinand culturii Moche, aflat la 35 km de Chiclayo, cunoscut si sub numele de “ Sipan“. Dupa pranzul servit intr-un restaurant local, vizitam Mormintele Regale din Muzeul Sipan, unde vom putea admira bijuteriile, emblemele si ornamentele gasite in 1987 in mormantul unui conducator Moche, numit Lordul din Sipan. Urmatoarea vizita o vom face la complexul Tucume, capitala culturii Sican. Conform legendei, a fost fondat in anul 700 d.H de catre Calac, urmasul lui Naylamp. Aceasta zona este o adevarata "vale a piramidelor" construite din caramida nearsa si erodate de trecerea timpului. Cazare Chiclayo.

Ziua 4

CHICLAYO - TRUJILLO

Mic dejun. Plecare spre Trujillo, via El Brujo, in traducere libera "Vrajitorul", complex arheologic situat in apropiere de ocean. Pranz servit intr-un restaurant local. Continuam vizita El Brujo si muzeul "Dama de Cao" - acesta este numele mumiei unei femei cu bratele acoperite de tatuaje complexe, in al carei mormant au fost gasite bijuterii, arme si scheletul unei adolescente ce fusese sacrificata. Dupa parerea arheologilor acest mormant ceremonial este una dintre cele mai valoroase relicve ale unei civilizatii care s-a stins de peste 1300 de ani. Cazare Trujillo.

Ziua 5

TRUJILLO – SITUL UNESCO CHAN-CHAN

Mic dejun. Dimineata vom vizita piramida Lunii, o capodopera a civilizatiei Moche, decorata cu remarcabile picturi murale (12000 mp) si piramida Soarelui, una dintre cele mai mari structuri de paianta din America Precolumbiana, din pacate distrusa in mare parte de cautatorii de comori (in prezent se pastreaza aproximativ o treime din structura originala). Continuam explorarea civilizatiilor precolumbiene cu Chan-Chan, capitala politica si administrativa a regatului Chimu. Acest oras, care la origine ocupa o suprafata de 24 kmp, este considerat cel mai mare oras precolumbian din America de Sud, fiind inclus pe lista Patrimoniului UNESCO in 1986. Urmatorul obiectiv vizitat este Huaca Dragón, templu apartinand culturii Chimu, cunoscut si sub numele de templul Curcubeului sau templul Zidului Aurit, datorita reliefurilor de culoare galbena care mai pot fi observate pe alocuri. Pranz la Huanaco, vechi sat de pescari, care continua sa utilizeze barci de tipul celor utilizate de populatiile Moche si Chimu, reprezentate si pe zidurile de la Chan Chan. Cazare Trujillo.

Ziua 6

TRUJILLO – CUSCO

Mic dejun. Transfer la aeroport si zbor spre Cusco, via Lima. Sosire in stravechea capitala a Imperiului Incasilor, situata la altitudinea de 3350 m. Transfer la hotel si timp de odihna pentru aclimatizare. Cazare in Cusco.

Ziua 7

CUSCO – VALEA SACRA A INCASILOR

Mic dejun. Cusco (sit UNESCO din 1983) a carui semnificatie este "Buricul Pamantului" a fost centrul administrativ al Imperiului Incas, iar actualmente reprezinta capitala turistica a Perului. Vizitam centrul orasului Cusco: Plaza des Armas cu Catedrala, Templul lui Coricancha (Tempul Soarelui, important loc de cult inchinat principalei zeitati incase), peste care in perioada coloniala a fost construita manastirea Santa Catalina. Pranz la un restaurant local. Dupa pranz plecam spre Valea Sacra a Incasilor, strabatuta de raul Urubamba. Prima oprire o vom face la Pisaq, orasel faimos pentru piata indiana, dominat de ruinele fortaretei incase. Continuam cu vizita oraselului Ollantaytambo, situat la baza inaltimii pe care se afla ruinele templelor si fortificatiei construite de incasi, insa neterminate. Cazare in Valea Sacra.

Ziua 8

MACHU PICCHU 

Mic dejun matinal. Transfer la gara Ollantaytambo si plecare cu trenul spre Machu Picchu, sit UNESCO din 1983. Calatoria, de aprox. 1 ora si jumatate, este un adevarat spectacol in sine. Lasam in urma Valea Cusco-ului si traversam peisajele salbatice ale inaltei Vai Urubamba printre abisuri spectaculoase pline de vegetatie. Sosire in mica gara din Aguas Calientes si continuarea drumului cu autocarul (aprox. 10 km) catre “Orasul Sfant al Incasilor “, Citadela Machu Picchu (2430 m altitudine). Supranumit si “Orasul Pierdut”, Machu Picchu reprezinta una din marile atractii si curiozitati ale planetei, declarata oficial una din cele ‘7 minuni ale lumii moderne’. Vizitarea complexului arheologic : Ceasul Solar (Intihuatana), turnul de observatie, Palatul Inca, templul celor Trei Ferestre etc. Pranz la un restaurant local. Dupa-amiaza intoarcere cu trenul la Ollantaytambo si transfer la hotel. Cazare in Valea Sacra.

Ziua 9

URUBAMBA – CUSCO  

Mic dejun. Plecare spre Cusco, cu opriri la salinele de la Maras (aprox. 3000 mici bazine in care sarea este obtinuta prin evaporarea apei provenite din izvoarele sarate din zona) si la situl arheologic Moray, un complex sistem de terase irigate la 3450 m altitudine. Continuam traseul spre Cusco cu oprire la fortareata Sacsayhuaman, cu zidurile sale ciclopice, situata pe o inaltime de unde putem admira orasul ; Qenqo, o imensa constructie de piatra, asemanatoare unui labirint care, de altfel, este traducerea numelui sau ; Puca Pucara (fortareata Rosie), un turn de aparare a portilor orasului ; Tambomachay sau “Baia Inca“, un sanctuar al apei. In zona Sacsayhuaman vom participa la o ceremonie dedicata Mamei Pamant - Pachamama in limba Quechua. Seara vom vizita Centrul Cultural Qospo pentru a urmari un spectacol de dansuri traditionale. Cazare Cusco.

Ziua 10

CUSCO – PUNO 

Mic dejun. Plecare dimineata devreme cu autocarul turistic spre Puno. Vom face scurte popasuri succesive la Andahuaylillas, unde vom putea admira biserica decorata cu picturi deosebite ale artei coloniale, Templul Raqchi dedicat zeului incas Wiracocha, La Raya – cel mai inalt punct al acestei rute (4335 m), prilej de a admira panoramele spectaculoase cu piscurile inzapezite, Pucará, cu impozanta sa biserica Santa Isabel si un mic muzeu. Sosire la Puno, orasel situat la 3800 m altitudine, pe malul lacului Titicaca. Cazare Puno.

Ziua 11

LACUL TITICACA

Mic dejun. Azi vom face o excursie minunata pentru a vizita insulele de pe lacul Titicaca. Transfer matinal la punctul de imbarcare. Navigam pana la insulele plutitoare Uros, locuite de un grup etnic ce provine din amestecul populatiilor Quechua si Aymara. Insulele sunt realizate integral din tulpini de totora, planta cu utilizari multiple precum hrana pentru oameni si animale, material de constructie pentru insule, case si barci, combustibil, materie prima pentru produsele artizanale oferite spre vanzare. Dupa aceasta vizita, vom naviga timp de 3 ore spre insula Taquile, apoi facem o plimbare de aproximativ o ora spre principalul sat din insula. Pe traseu ghidul local ne va explica viata si traditiile de pe insula cu 1200 locuitori de origine Quechua. In 2005 "Taquile si Arta sa Textila" au fost incluse de UNESCO pe lista "Patrimoniului Cultural Intangibil al Omenirii". Intoarcere la Puno si cazare.

Ziua 12

PUNO - CHIVAY 

Mic dejun. Plecare dimineata devreme plecam cu autobuzul turistic spre Chivay, orasel situat la 3635 m altitudine, capitala provinciei Caylloma si punctul de plecare al turistilor ce doresc sa exploreze Canionul Colca. Pe traseu ne vom opri la Lagunilla, pentru a admira laguna si pasarile ce o populeaza, vom face un popas pentru a gusta un "mate de coca", iar de la punctul de observare Mirador de Volcanes Patapampa (Miradorul Anzilor, 4950 m) vom admira vulcanii din aceasta zona. Sosim la Chivay la ora pranzului si ne instalam la hotel. Dupa-amiaza libera. Cazare Chivay.

Ziua 13

CHIVAY - AREQUIPA

Mic dejun. Dimineata devreme plecam spre Cruz del Condor, punct de observare situat in Canionul Colca, unul dintre cele mai spectaculoase si mai adanci canioane din lume (peste 3000 m adancime, fata de cei 1850 m ai Marelui Canion din Statele Unite). Numele arata ca de aici poate fi urmarit frecvent zborul maiestuos al condorilor. Revenim la Chivay trecand prin oraselele Pinchollo, Maca, Achoma, Yanque si ne oprim la punctele de observare Antahuilque si Choquetico. Dupa-amiaza plecam spre Arequipa, traversand din nou pasul Patapampa. Ne vom opri la Patawasi pentru un ceai si la Pampa Cañahuas pentru a observa simpaticele vicunia, care pasc in zona. Sosim la Arequipa, cel de-al doilea oras din Peru ca populatie, situat la 2335 m altitudine. Cazare Arequipa.

Ziua 14

AREQUIPA - LIMA 

Mic dejun. Azi vom incepe ziua cu un tur al centrului istoric Arequipa – sit UNESCO din anul 2000. Marile cutremure care au zguduit orasul marcheaza si momentele de rascruce in dezvoltarea acestuia, impartita in cinci etape: perioada de inceput, cand era doar un sat, splendoarea baroca, aparitia stilurilor Rococo si neoclasic, empiricismul modern si moda neoclasica, stilul contemporan. In Plaza de Armas, principala piata si inima orasului putem vedea Primaria, Catedrala si manastirea La Compana, cel mai reprezentativ exemplu de baroc din sec.18. Alte monumente importante dintre cele peste 250 din centrul istoric sunt manastirea Santa Catalina, complexul San Francisco, Casa del Moral si Casa Tristan del Pozo. La finalul vizitei ne deplasam la aeroport pentru zborul spre Lima. Cazare Lima.

Ziua 15

LIMA & LINIILE NAZCA - PARCUL NATIONAL PARACAS & ISULELE BALLESTAS

Mic dejun. Azi va propunem o frumoasa excursie optionala pana la Liniile Nazca (sit UNESCO 1994). Geoglifele de la Nazca si pampasul Jumana ocupa o suprafata de aprox.450 kmp in campia arida de pe coasta Pacificului. Liniile, realizate intre 500 i.H si 500 d.H, se numara printre cele mai mari enigme ale arheologiei, din cauza numarului, naturii, dimensiunii si continuitatii lor. Geoglifele reprezinta vietati, plante stilizate si creaturi imaginare precum si figuri geometrice. Se presupune ca acestea aveau functii rituale si astronomice. Dupa amiaza vizitam Parcul National Paracas unde ne imbarcam pentru un tur al Insulelor Ballestas, sanctuar al pasarilor si animalelor salbatice, printre care lei de mare, foci si pinguini Humboldt. Uneori pot fi intalniti delfini si chiar balene. De asemenea pot fi vazute diverse specii de pasari de mare, cum ar fi pelicani si cormorani Guanay cu picioare rosi. Intoarcere seara in Lima si cazare la acelasi hotel.

Ziua 16

LIMA – SANTIAGO DE CHILE – PUERTO VARAS

Mic dejun. Transfer la aeroport si zbor spre Santiago, capitala statului Chile. La sosire, vizitam Santiago de Chile, considerat unul dintre cele mai frumoase orase din lume, intr-un tur panoramic, pe parcursul caruia vom vedea Dealul Santa Lucia, Piata Armelor, Catedrala, Primaria, Palatul Prezindential. Transfer la aeroport si zbor spre Puerto Montt, de unde ne indreptam spre Puerto Varas, orasel situat pe malul lacului Llanquihue, cel de-al doilea din Chile ca suprafata - 860 kmp. Cazare Puerto Varas.

Ziua 17

PUERTO VARAS – INSULA CHILOE

Mic dejun. Astazi vom face o excursie de o zi in arhipelagul Chiloe, unde se gasesc cele 16 biserici construite integral din lemn si acoperite cu sindrila, reprezentand un fenomen arhitectural unic in America Latina si incluse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO in anul 2000. Primele biserici de acest tip, care imbina cultura indigena cu cea europeana si se integreaza armonios in mediul inconjurator, au fost construite de misionarii iezuiti in sec.17, traditia fiind urmata si imbogatita de franciscani. Pentru a ajunge la destinatie ne deplasam cu autocarul pana la Pargua, unde ne imbarcam pe ferry-boat care traverseaza canalul Chacao, pana in mirifica insula Chiloe, unde vom vizita cele mai importante biserici de lemn. Dupa-amiaza revenim la hotelul din Puerto Varas.

Ziua 18

ENSENADA – PEULLA 

Mic dejun. Excursia de astazi ne poarta de-a lungul tarmului sudic al lacului Llanquihue, pana la Ensenada, apoi la cataractele de pe raul Petrohue, care izvoraste din lacul Todos los Santos. Continuam cu o plimbare pe lacul cu ape de culoarea smaraldului, pana la Peulla, pe parcursul careia putem admira privelistea oferita de vulcanii Osorno (2652 m), Puntiagudo (2493 m) si Tronador (3470 m). Revenim la hotelul din Puerto Varas.

Ziua 19

FRUTILLIAR – SANTIAGO DE CHILE 

Mic dejun. Dimineata ne indreptam spre incantatorul orasel Frutillar, situat pe malul lacului Llanquihue, fondat in 1856 de emigrantii germani sositi in 1852 in special din Hamburg. Aici vom vizita biserica, Teatro del Lago, sala de concerte inaugurata in 2010 si considerata sala cu cea mai buna acustica din America de Sud, precum si Muzeul Colonial German, care recreeaza atmosfera unei gospodarii din sec.19, unde putem vedea casa principala construita in 1899, moara de apa, hambarul, atelierul de fierarie. Transfer la aeroportul din Puerto Montt si zbor spre Santiago. Cazare Santiago

Ziua 20

VALPARAISO & ISLA NEGRA 

Mic dejun. Excursie optionala pe Coasta Pacificului, strabatand Vaile Casablanca si Curacavi, pentru a ajunge pe malul Pacificului, la Isla Negra, casa preferata a poetului Pablo Neruda, laureat al premiului Nobel pentru literatura in 1971, devenita astazi muzeu. Turul continua spre Valparaiso, unde ne va incanta privelistea casutelor multicolore de pe dealuri, a stradutelor pitoresti cu numeroase baruri, magazine si restaurante. Cartierul istoric al orasului-port Valparaiso a fost inclus pe lista patrimoniului UNESCO in anul 2003. Daca timpul permite vom vizita si Vina del Mar, numit si ‘Orasul Gradina’, datorita numeroaselor parcuri cu vegetatie luxurianta. Intoarcere in Santiago si cazare.

Ziua 21

SANTIAGO – BUCURESTI 

Mic dejun. Timp liber in Santiago unde puteti vizita (optional) La Chascona, casa din capitala a poetului Pablo Neruda sau Muzeul de Arta Precolumbiana. Dupa-amiaza transfer la aeroport, imbarcare si zbor spre Paris. Noapte in avion.

Ziua 22

BUCURESTI 

Sosire in Paris, zbor in conexiune spre tara.

CONDITIILE GENERALE DE PARTICIPARE:

Prezentul document constituie anexa la contractul de prestari servicii.

Tarifele sunt in euro / persoana. Tarifele sunt valabile pentru grup  minim  persoane. In cazul in care nu se intruneste numarul minim mentionat, pretul se poate majora cu pana la 10%, daca nu este precizat altfel. Aceasta conditie este acceptata de cei inscrisi la excursie automat, la semnarea contractului de prestari servicii turistice si nu constituie motiv de anulare. Numarul minim de participanti pentru a se organiza excursiile optionale este egal cu numarul minim de participanti pentru intregul program. Sub acest numar, agentia poate majora pretul sau anula optionalul.

In cazul in care turistul renunta la excursie, indiferent de motive, acesta va suporta urmatoarele penalitati calculate din valoarea totala a excursiei:

a. 30 % daca retragerea se face pana in 60 de zile inaintea inceperii excursiei;

b. 75 % daca retragerea se face intre 59 - 31 de zile inaintea inceperii excursiei;

c. 100 % daca retragerea se face mai tarziu de 30 zile inaintea inceperii excursiei sau daca turistul nu se prezinta la locul de plecare in ziua si la ora stabilita.

Aceste penalizari se aplica in toate cazurile, cu exceptia programelor cu croaziera, sau programe confirmate cu propriile reguli de achitare, anulare, penalizare (ex: programe de Paste, Craciun, Revelion, Early Booking etc).

Rezervarile  pentru pachetele de Craciun /Revelion/ Paste/ Early Booking anulate, sunt supuse unor conditii speciale de penalizare:

a. 50 % daca retragerea se face  pana in 60 de zile inaintea inceperii excursiei;

b. 80 % daca retragerea se face intre 59 - 31 de zile inaintea inceperii excursiei;

c. 100 % daca retragerea se face mai tarziu de 30 zile inaintea inceperii excursiei sau daca turistul nu se prezinta la locul de plecare in ziua si la ora stabilita.

In cazul programelor care includ croaziere, temenele se modifica, astfel:

a. 10 % daca retragerea se face pana in 76 de zile inaintea inceperii excursiei;

b. 40 % daca retragerea se face intre 75 -60 zile inaintea inceperii excursiei;

c. 75 % daca retragerea se face intre 59 -31 zile inaintea inceperii excursiei;

d. 100 % daca retragerea se face mai tarziu de 30 zile inaintea inceperii excursiei sau daca turistul nu se prezinta la locul de plecare in ziua si la ora stabilita.

Clasificarea hotelurilor, restaurantelor, vasului de croaziera este cea oficial atribuita de organele de resort din tarile respective.

In situatii de exceptie ( evenimente, congrese, conferinte, targuri etc. ) agentia poate opera modificari in structura programului, fara a afecta vizitarea obiectivelor turistice. 

In cazul in care la Centrul Spatial din Kouru au loc lansari de rachete, acest centru este inchis vizitatorilor cu 3 zile inainte de lansare si 1 zi dupa lansare iar acest lucru atrage dupa sine si anularea vizitei la Iles du Salut.  In plus, vixzitele la acest centru pot fi anulate oricand, fara nicio motivatie sau anunt in prealabil; Agentia nu se face raspunzatoare in cazul in care acest lucru se intampla, centrul saptial nefiind doar un obiectiv turistic ci si un centru operational

Compania aeriana si orele de zbor mentionate in program sunt cu titlu informativ si pot fi schimbate. Agentia nu este responsabila in cazul in care programul turistic nu poate fi realizat, partial sau total, din cauza modificarii orarului de zbor, intarzierii sau anularii curselor aeriene. Siguranta bagajelor pe durata transportului aerian cade in sarcina companiei aeriene.

Taxele de aeroport sunt valabile la data intocmirii programului si pot fi modificate pana la emiterea biletelor de avion.                                                                

Pe durata circuitelor, sosirea la cazare se face de regula seara, putand aparea intarzieri datorita conditiilor de trafic, vreme, etc. Orele de sosire la cazare variaza de la o zi la alta, in functie de programul turistic. Agentia nu se face raspunzatoare pentru nerespectarea sau intarzierea programului turistic din cauza conditiilor de trafic (ambuteiaje, inchiderea sau schimbarea anumitor sectoare de drum etc.), a vremii, a controalelor vamale sau a indisciplinei anumitor turisti (intarzieri, atitudini ofensatoare sau ostile fata de ghizi, conducatorii auto etc.).

Pentru programele care presupun obtinerea vizei inainte de plecare, turistii au obligatia sa trimita toate documentele solicitate agentiei in termenul prevazut de aceasta pentru a evita orice risc de a nu se obtine viza din cauza timpului scurt pana la plecare. In cazul in care obtinerea vizei este conditionata de prezenta fizica a turistilor pentru interviu, acestia au obligatia de a se prezenta la data si ora la care s-a facut programarea. Refuzul autoritatilor consulare de a acorda viza, din orice motiv care nu poate fi imputat agentiei AGETUR, exonereaza agentia de la orice raspundere. Turistilor carora li s-a refuzat acordarea vizei, li se va returna intreaga suma achitata in avans, mai putin anumite costuri percepute de partenerii locali / companii aeriene pentru anularea excursiei, costurile variind in functie de data anularii serviciilor. Taxa de viza perceputa de Ambasade pentru procesarea vizelor nu se ramburseaza. In cazul in care turistul isi planifica mai multe vacante succesive si nu trimite documentele la timp / nu se prezinta personal pentru obtinerea vizei, agentia nu poate fi trasa la raspundere iar turistul are obligatia de a-si obtine singur viza necesara calatoriei.

Pe durata croazierelor, toate platile efectuate ( bauturi, cumparaturi, masaj etc ) se inregistreaza pe cardul personal pe care fiecare turist il primeste la imbarcare. Micul dejun si pranzul se servesc in regim bufet iar cina se serveste ori in restaurantul bufet, ori a la carte ( cu meniu la alegere) fiecare pasager avand o anumita masa rezervata, de la inceputul pana la sfarsitul croazierei. Bagajele, atat la imbarcare cat si la debarcare, sunt transportate de personalul vasului. Seara, fiecare cabina primeste un buletin informativ cu toate activitatile care au loc a doua zi ( excursii, spectacole etc ). Cabinele pot sa difere din punct de vedere al confortului unele fata de altele, cu toate acestea diferenta de pret este data de pozitionarea acestora pe vas, cele aflate pe puntile superioare fiind de regula mai scumpe. Cabinele rezervate la grupuri sunt de regula cabina interioare din categoria celor garantate (fara posibilitatea alegerii pozitiei pe o anumita punte) si se nominalizeaza cu cel mult o saptamana inainte de plecare. Agentia nu se face responsabila in cazul in care apar nemultumiri legate de acest aspect. De asemenea, linia de croaziera poate face un upgrade la una sau mai multe cabine (un schimb dintr-o categorie inferioara la o categorie superioara) fara o informare in prealabil si in mod aleatoriu iar agentia nu  poate fi trasa la raspundere. In porturile in care opreste vasul, turistii au posibilitatea sa cumpere excursii de la biroul de turism aflat la bord sau sa isi faca propriul program, insotitorul roman neavand obligativitatea de a-i insoti.

Copiii minori pot calatori doar: a) insotiti de ambii parinti b) insotiti de unul dintre parinti care sa aibe acordul notarial al  parintelui care nu calatoreste ( sau incredintare prin hotarare judecatoreasca definitiva, certificat de deces ); c) insotiti de un adult cu certificat de cazier judiciar in original si acordul notarial al ambilor parinti. Copiii care nu au carte de identitate, vor calatori obligatoriu cu pasaportul.

Turistul are obligatia sa se asigure ca documentele de calatorie precum cartea de identitate sau pasaportul, nu sunt deteriorate (in special elementele de siguranta si/sau poza). Atentie: Cartile de identitate romanesti emise inainte de anul 2009 nu sunt recunoscute ca documente de calatorie in Norvegia. Pentru toate celelalte state din afara Uniunii Europene si pentru acele state pentru care cetatenii romani nu au nevoie de viza de intrare, accesul se face pe baza pasaportului valabil cel putin 6 luni de la data terminarii calatoriei. Pentru tarile in care cetatenii romani au nevoie de viza de intrare, este necesar pasaportul valabil cel putin 6 luni de la data terminarii calatoriei. Anumite state nu permit accesul ca pasaport temporar sau nu aplica vize pe pasaport temporar, de aceea va rugam sa consultati serviciul consular al tarii in care intentionati sa faceti deplasarea sau va consultati in aceasta privinta cu agentia de turism. Atentie, persoanele recent casatorite au obligatia de a-si schimba Cartea de Identitate anulata de autoritati (perforata/ taiata).

Pentru a consulta lista statelor pentru care nu este necesara viza de intrare sau informatii suplimentare legate de calatoria cetatenilor romani in strainatate, accesati site-ul Politiei de Frontiera www.politiadefrontiera.ro sau al Ministerului de Externe www.mae.ro/travel-conditions.

Pentru a evita eventuale situatii de confuzii sau neintelegeri, turistii au obligatiia ca la inscriere sa citeasca Conditiile Generale de Participare.

Ziua 1

BUCURESTI – LIMA  

Intalnire cu reprezentantul agentiei in aeroportul Henri Coanda si zbor spre Paris. Dupa o scurta escala ne imbarcam la bordul zborului transatlantic cu destinatia Lima, capitala Peru. Transfer la hotel si cazare

Ziua 2

CHICLAYO 

Mic dejun. Tur panoramic al orasului, incluzand cartierele Miraflores si San Isidro, Centrul Istoric - sit UNESCO din 1988, unde vom admira Plaza de Armas, Catedrala, Palatul Arhiepiscopal, Ansamblul manastirii San Francisco, cu catacombele sale, in care se estimeaza ca se odihnesc ramasitele pamantesti a 25000 de oameni. Dupa-amiaza, vizita la Muzeul Larco, amenajat intr-un conac din sec. XVIII, inconjurat de gradini impresionante. Aici vom avea prilejul de a ne familiariza cu fascinanta istorie a anticului Peru. Transfer la aeroportul din Lima pentru zborul spre Chiclayo. Sosire si transfer la hotel in Chiclayo pentru cazare.

Ziua 3

CHICLAYO & HUACA RAJADA 

Mic dejun. Dimineata vizitam Huaca Rajada, complex arheologic apartinand culturii Moche, aflat la 35 km de Chiclayo, cunoscut si sub numele de “ Sipan“. Dupa pranzul servit intr-un restaurant local, vizitam Mormintele Regale din Muzeul Sipan, unde vom putea admira bijuteriile, emblemele si ornamentele gasite in 1987 in mormantul unui conducator Moche, numit Lordul din Sipan. Urmatoarea vizita o vom face la complexul Tucume, capitala culturii Sican. Conform legendei, a fost fondat in anul 700 d.H de catre Calac, urmasul lui Naylamp. Aceasta zona este o adevarata "vale a piramidelor" construite din caramida nearsa si erodate de trecerea timpului. Cazare Chiclayo.

Ziua 4

CHICLAYO - TRUJILLO

Mic dejun. Plecare spre Trujillo, via El Brujo, in traducere libera "Vrajitorul", complex arheologic situat in apropiere de ocean. Pranz servit intr-un restaurant local. Continuam vizita El Brujo si muzeul "Dama de Cao" - acesta este numele mumiei unei femei cu bratele acoperite de tatuaje complexe, in al carei mormant au fost gasite bijuterii, arme si scheletul unei adolescente ce fusese sacrificata. Dupa parerea arheologilor acest mormant ceremonial este una dintre cele mai valoroase relicve ale unei civilizatii care s-a stins de peste 1300 de ani. Cazare Trujillo.

Ziua 5

TRUJILLO – SITUL UNESCO CHAN-CHAN

Mic dejun. Dimineata vom vizita piramida Lunii, o capodopera a civilizatiei Moche, decorata cu remarcabile picturi murale (12000 mp) si piramida Soarelui, una dintre cele mai mari structuri de paianta din America Precolumbiana, din pacate distrusa in mare parte de cautatorii de comori (in prezent se pastreaza aproximativ o treime din structura originala). Continuam explorarea civilizatiilor precolumbiene cu Chan-Chan, capitala politica si administrativa a regatului Chimu. Acest oras, care la origine ocupa o suprafata de 24 kmp, este considerat cel mai mare oras precolumbian din America de Sud, fiind inclus pe lista Patrimoniului UNESCO in 1986. Urmatorul obiectiv vizitat este Huaca Dragón, templu apartinand culturii Chimu, cunoscut si sub numele de templul Curcubeului sau templul Zidului Aurit, datorita reliefurilor de culoare galbena care mai pot fi observate pe alocuri. Pranz la Huanaco, vechi sat de pescari, care continua sa utilizeze barci de tipul celor utilizate de populatiile Moche si Chimu, reprezentate si pe zidurile de la Chan Chan. Cazare Trujillo.

Ziua 6

TRUJILLO – CUSCO

Mic dejun. Transfer la aeroport si zbor spre Cusco, via Lima. Sosire in stravechea capitala a Imperiului Incasilor, situata la altitudinea de 3350 m. Transfer la hotel si timp de odihna pentru aclimatizare. Cazare in Cusco.

Ziua 7

CUSCO – VALEA SACRA A INCASILOR

Mic dejun. Cusco (sit UNESCO din 1983) a carui semnificatie este "Buricul Pamantului" a fost centrul administrativ al Imperiului Incas, iar actualmente reprezinta capitala turistica a Perului. Vizitam centrul orasului Cusco: Plaza des Armas cu Catedrala, Templul lui Coricancha (Tempul Soarelui, important loc de cult inchinat principalei zeitati incase), peste care in perioada coloniala a fost construita manastirea Santa Catalina. Pranz la un restaurant local. Dupa pranz plecam spre Valea Sacra a Incasilor, strabatuta de raul Urubamba. Prima oprire o vom face la Pisaq, orasel faimos pentru piata indiana, dominat de ruinele fortaretei incase. Continuam cu vizita oraselului Ollantaytambo, situat la baza inaltimii pe care se afla ruinele templelor si fortificatiei construite de incasi, insa neterminate. Cazare in Valea Sacra.

Ziua 8

MACHU PICCHU 

Mic dejun matinal. Transfer la gara Ollantaytambo si plecare cu trenul spre Machu Picchu, sit UNESCO din 1983. Calatoria, de aprox. 1 ora si jumatate, este un adevarat spectacol in sine. Lasam in urma Valea Cusco-ului si traversam peisajele salbatice ale inaltei Vai Urubamba printre abisuri spectaculoase pline de vegetatie. Sosire in mica gara din Aguas Calientes si continuarea drumului cu autocarul (aprox. 10 km) catre “Orasul Sfant al Incasilor “, Citadela Machu Picchu (2430 m altitudine). Supranumit si “Orasul Pierdut”, Machu Picchu reprezinta una din marile atractii si curiozitati ale planetei, declarata oficial una din cele ‘7 minuni ale lumii moderne’. Vizitarea complexului arheologic : Ceasul Solar (Intihuatana), turnul de observatie, Palatul Inca, templul celor Trei Ferestre etc. Pranz la un restaurant local. Dupa-amiaza intoarcere cu trenul la Ollantaytambo si transfer la hotel. Cazare in Valea Sacra.

Ziua 9

URUBAMBA – CUSCO  

Mic dejun. Plecare spre Cusco, cu opriri la salinele de la Maras (aprox. 3000 mici bazine in care sarea este obtinuta prin evaporarea apei provenite din izvoarele sarate din zona) si la situl arheologic Moray, un complex sistem de terase irigate la 3450 m altitudine. Continuam traseul spre Cusco cu oprire la fortareata Sacsayhuaman, cu zidurile sale ciclopice, situata pe o inaltime de unde putem admira orasul ; Qenqo, o imensa constructie de piatra, asemanatoare unui labirint care, de altfel, este traducerea numelui sau ; Puca Pucara (fortareata Rosie), un turn de aparare a portilor orasului ; Tambomachay sau “Baia Inca“, un sanctuar al apei. In zona Sacsayhuaman vom participa la o ceremonie dedicata Mamei Pamant - Pachamama in limba Quechua. Seara vom vizita Centrul Cultural Qospo pentru a urmari un spectacol de dansuri traditionale. Cazare Cusco.

Ziua 10

CUSCO – PUNO 

Mic dejun. Plecare dimineata devreme cu autocarul turistic spre Puno. Vom face scurte popasuri succesive la Andahuaylillas, unde vom putea admira biserica decorata cu picturi deosebite ale artei coloniale, Templul Raqchi dedicat zeului incas Wiracocha, La Raya – cel mai inalt punct al acestei rute (4335 m), prilej de a admira panoramele spectaculoase cu piscurile inzapezite, Pucará, cu impozanta sa biserica Santa Isabel si un mic muzeu. Sosire la Puno, orasel situat la 3800 m altitudine, pe malul lacului Titicaca. Cazare Puno.

Ziua 11

LACUL TITICACA

Mic dejun. Azi vom face o excursie minunata pentru a vizita insulele de pe lacul Titicaca. Transfer matinal la punctul de imbarcare. Navigam pana la insulele plutitoare Uros, locuite de un grup etnic ce provine din amestecul populatiilor Quechua si Aymara. Insulele sunt realizate integral din tulpini de totora, planta cu utilizari multiple precum hrana pentru oameni si animale, material de constructie pentru insule, case si barci, combustibil, materie prima pentru produsele artizanale oferite spre vanzare. Dupa aceasta vizita, vom naviga timp de 3 ore spre insula Taquile, apoi facem o plimbare de aproximativ o ora spre principalul sat din insula. Pe traseu ghidul local ne va explica viata si traditiile de pe insula cu 1200 locuitori de origine Quechua. In 2005 "Taquile si Arta sa Textila" au fost incluse de UNESCO pe lista "Patrimoniului Cultural Intangibil al Omenirii". Intoarcere la Puno si cazare.

Ziua 12

PUNO - CHIVAY 

Mic dejun. Plecare dimineata devreme plecam cu autobuzul turistic spre Chivay, orasel situat la 3635 m altitudine, capitala provinciei Caylloma si punctul de plecare al turistilor ce doresc sa exploreze Canionul Colca. Pe traseu ne vom opri la Lagunilla, pentru a admira laguna si pasarile ce o populeaza, vom face un popas pentru a gusta un "mate de coca", iar de la punctul de observare Mirador de Volcanes Patapampa (Miradorul Anzilor, 4950 m) vom admira vulcanii din aceasta zona. Sosim la Chivay la ora pranzului si ne instalam la hotel. Dupa-amiaza libera. Cazare Chivay.

Ziua 13

CHIVAY - AREQUIPA

Mic dejun. Dimineata devreme plecam spre Cruz del Condor, punct de observare situat in Canionul Colca, unul dintre cele mai spectaculoase si mai adanci canioane din lume (peste 3000 m adancime, fata de cei 1850 m ai Marelui Canion din Statele Unite). Numele arata ca de aici poate fi urmarit frecvent zborul maiestuos al condorilor. Revenim la Chivay trecand prin oraselele Pinchollo, Maca, Achoma, Yanque si ne oprim la punctele de observare Antahuilque si Choquetico. Dupa-amiaza plecam spre Arequipa, traversand din nou pasul Patapampa. Ne vom opri la Patawasi pentru un ceai si la Pampa Cañahuas pentru a observa simpaticele vicunia, care pasc in zona. Sosim la Arequipa, cel de-al doilea oras din Peru ca populatie, situat la 2335 m altitudine. Cazare Arequipa.

Ziua 14

AREQUIPA - LIMA 

Mic dejun. Azi vom incepe ziua cu un tur al centrului istoric Arequipa – sit UNESCO din anul 2000. Marile cutremure care au zguduit orasul marcheaza si momentele de rascruce in dezvoltarea acestuia, impartita in cinci etape: perioada de inceput, cand era doar un sat, splendoarea baroca, aparitia stilurilor Rococo si neoclasic, empiricismul modern si moda neoclasica, stilul contemporan. In Plaza de Armas, principala piata si inima orasului putem vedea Primaria, Catedrala si manastirea La Compana, cel mai reprezentativ exemplu de baroc din sec.18. Alte monumente importante dintre cele peste 250 din centrul istoric sunt manastirea Santa Catalina, complexul San Francisco, Casa del Moral si Casa Tristan del Pozo. La finalul vizitei ne deplasam la aeroport pentru zborul spre Lima. Cazare Lima.

Ziua 15

LIMA & LINIILE NAZCA - PARCUL NATIONAL PARACAS & ISULELE BALLESTAS

Mic dejun. Azi va propunem o frumoasa excursie optionala pana la Liniile Nazca (sit UNESCO 1994). Geoglifele de la Nazca si pampasul Jumana ocupa o suprafata de aprox.450 kmp in campia arida de pe coasta Pacificului. Liniile, realizate intre 500 i.H si 500 d.H, se numara printre cele mai mari enigme ale arheologiei, din cauza numarului, naturii, dimensiunii si continuitatii lor. Geoglifele reprezinta vietati, plante stilizate si creaturi imaginare precum si figuri geometrice. Se presupune ca acestea aveau functii rituale si astronomice. Dupa amiaza vizitam Parcul National Paracas unde ne imbarcam pentru un tur al Insulelor Ballestas, sanctuar al pasarilor si animalelor salbatice, printre care lei de mare, foci si pinguini Humboldt. Uneori pot fi intalniti delfini si chiar balene. De asemenea pot fi vazute diverse specii de pasari de mare, cum ar fi pelicani si cormorani Guanay cu picioare rosi. Intoarcere seara in Lima si cazare la acelasi hotel.

Ziua 16

LIMA – SANTIAGO DE CHILE – PUERTO VARAS

Mic dejun. Transfer la aeroport si zbor spre Santiago, capitala statului Chile. La sosire, vizitam Santiago de Chile, considerat unul dintre cele mai frumoase orase din lume, intr-un tur panoramic, pe parcursul caruia vom vedea Dealul Santa Lucia, Piata Armelor, Catedrala, Primaria, Palatul Prezindential. Transfer la aeroport si zbor spre Puerto Montt, de unde ne indreptam spre Puerto Varas, orasel situat pe malul lacului Llanquihue, cel de-al doilea din Chile ca suprafata - 860 kmp. Cazare Puerto Varas.

Ziua 17

PUERTO VARAS – INSULA CHILOE

Mic dejun. Astazi vom face o excursie de o zi in arhipelagul Chiloe, unde se gasesc cele 16 biserici construite integral din lemn si acoperite cu sindrila, reprezentand un fenomen arhitectural unic in America Latina si incluse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO in anul 2000. Primele biserici de acest tip, care imbina cultura indigena cu cea europeana si se integreaza armonios in mediul inconjurator, au fost construite de misionarii iezuiti in sec.17, traditia fiind urmata si imbogatita de franciscani. Pentru a ajunge la destinatie ne deplasam cu autocarul pana la Pargua, unde ne imbarcam pe ferry-boat care traverseaza canalul Chacao, pana in mirifica insula Chiloe, unde vom vizita cele mai importante biserici de lemn. Dupa-amiaza revenim la hotelul din Puerto Varas.

Ziua 18

ENSENADA – PEULLA 

Mic dejun. Excursia de astazi ne poarta de-a lungul tarmului sudic al lacului Llanquihue, pana la Ensenada, apoi la cataractele de pe raul Petrohue, care izvoraste din lacul Todos los Santos. Continuam cu o plimbare pe lacul cu ape de culoarea smaraldului, pana la Peulla, pe parcursul careia putem admira privelistea oferita de vulcanii Osorno (2652 m), Puntiagudo (2493 m) si Tronador (3470 m). Revenim la hotelul din Puerto Varas.

Ziua 19

FRUTILLIAR – SANTIAGO DE CHILE 

Mic dejun. Dimineata ne indreptam spre incantatorul orasel Frutillar, situat pe malul lacului Llanquihue, fondat in 1856 de emigrantii germani sositi in 1852 in special din Hamburg. Aici vom vizita biserica, Teatro del Lago, sala de concerte inaugurata in 2010 si considerata sala cu cea mai buna acustica din America de Sud, precum si Muzeul Colonial German, care recreeaza atmosfera unei gospodarii din sec.19, unde putem vedea casa principala construita in 1899, moara de apa, hambarul, atelierul de fierarie. Transfer la aeroportul din Puerto Montt si zbor spre Santiago. Cazare Santiago

Ziua 20

VALPARAISO & ISLA NEGRA 

Mic dejun. Excursie optionala pe Coasta Pacificului, strabatand Vaile Casablanca si Curacavi, pentru a ajunge pe malul Pacificului, la Isla Negra, casa preferata a poetului Pablo Neruda, laureat al premiului Nobel pentru literatura in 1971, devenita astazi muzeu. Turul continua spre Valparaiso, unde ne va incanta privelistea casutelor multicolore de pe dealuri, a stradutelor pitoresti cu numeroase baruri, magazine si restaurante. Cartierul istoric al orasului-port Valparaiso a fost inclus pe lista patrimoniului UNESCO in anul 2003. Daca timpul permite vom vizita si Vina del Mar, numit si ‘Orasul Gradina’, datorita numeroaselor parcuri cu vegetatie luxurianta. Intoarcere in Santiago si cazare.

Ziua 21

SANTIAGO – BUCURESTI 

Mic dejun. Timp liber in Santiago unde puteti vizita (optional) La Chascona, casa din capitala a poetului Pablo Neruda sau Muzeul de Arta Precolumbiana. Dupa-amiaza transfer la aeroport, imbarcare si zbor spre Paris. Noapte in avion.

Ziua 22

BUCURESTI 

Sosire in Paris, zbor in conexiune spre tara.

CONDITIILE GENERALE DE PARTICIPARE:

Prezentul document constituie anexa la contractul de prestari servicii.

Tarifele sunt in euro / persoana. Tarifele sunt valabile pentru grup  minim  persoane. In cazul in care nu se intruneste numarul minim mentionat, pretul se poate majora cu pana la 10%, daca nu este precizat altfel. Aceasta conditie este acceptata de cei inscrisi la excursie automat, la semnarea contractului de prestari servicii turistice si nu constituie motiv de anulare. Numarul minim de participanti pentru a se organiza excursiile optionale este egal cu numarul minim de participanti pentru intregul program. Sub acest numar, agentia poate majora pretul sau anula optionalul.

In cazul in care turistul renunta la excursie, indiferent de motive, acesta va suporta urmatoarele penalitati calculate din valoarea totala a excursiei:

a. 30 % daca retragerea se face pana in 60 de zile inaintea inceperii excursiei;

b. 75 % daca retragerea se face intre 59 - 31 de zile inaintea inceperii excursiei;

c. 100 % daca retragerea se face mai tarziu de 30 zile inaintea inceperii excursiei sau daca turistul nu se prezinta la locul de plecare in ziua si la ora stabilita.

Aceste penalizari se aplica in toate cazurile, cu exceptia programelor cu croaziera, sau programe confirmate cu propriile reguli de achitare, anulare, penalizare (ex: programe de Paste, Craciun, Revelion, Early Booking etc).

Rezervarile  pentru pachetele de Craciun /Revelion/ Paste/ Early Booking anulate, sunt supuse unor conditii speciale de penalizare:

a. 50 % daca retragerea se face  pana in 60 de zile inaintea inceperii excursiei;

b. 80 % daca retragerea se face intre 59 - 31 de zile inaintea inceperii excursiei;

c. 100 % daca retragerea se face mai tarziu de 30 zile inaintea inceperii excursiei sau daca turistul nu se prezinta la locul de plecare in ziua si la ora stabilita.

In cazul programelor care includ croaziere, temenele se modifica, astfel:

a. 10 % daca retragerea se face pana in 76 de zile inaintea inceperii excursiei;

b. 40 % daca retragerea se face intre 75 -60 zile inaintea inceperii excursiei;

c. 75 % daca retragerea se face intre 59 -31 zile inaintea inceperii excursiei;

d. 100 % daca retragerea se face mai tarziu de 30 zile inaintea inceperii excursiei sau daca turistul nu se prezinta la locul de plecare in ziua si la ora stabilita.

Clasificarea hotelurilor, restaurantelor, vasului de croaziera este cea oficial atribuita de organele de resort din tarile respective.

In situatii de exceptie ( evenimente, congrese, conferinte, targuri etc. ) agentia poate opera modificari in structura programului, fara a afecta vizitarea obiectivelor turistice. 

In cazul in care la Centrul Spatial din Kouru au loc lansari de rachete, acest centru este inchis vizitatorilor cu 3 zile inainte de lansare si 1 zi dupa lansare iar acest lucru atrage dupa sine si anularea vizitei la Iles du Salut.  In plus, vixzitele la acest centru pot fi anulate oricand, fara nicio motivatie sau anunt in prealabil; Agentia nu se face raspunzatoare in cazul in care acest lucru se intampla, centrul saptial nefiind doar un obiectiv turistic ci si un centru operational

Compania aeriana si orele de zbor mentionate in program sunt cu titlu informativ si pot fi schimbate. Agentia nu este responsabila in cazul in care programul turistic nu poate fi realizat, partial sau total, din cauza modificarii orarului de zbor, intarzierii sau anularii curselor aeriene. Siguranta bagajelor pe durata transportului aerian cade in sarcina companiei aeriene.

Taxele de aeroport sunt valabile la data intocmirii programului si pot fi modificate pana la emiterea biletelor de avion.                                                                

Pe durata circuitelor, sosirea la cazare se face de regula seara, putand aparea intarzieri datorita conditiilor de trafic, vreme, etc. Orele de sosire la cazare variaza de la o zi la alta, in functie de programul turistic. Agentia nu se face raspunzatoare pentru nerespectarea sau intarzierea programului turistic din cauza conditiilor de trafic (ambuteiaje, inchiderea sau schimbarea anumitor sectoare de drum etc.), a vremii, a controalelor vamale sau a indisciplinei anumitor turisti (intarzieri, atitudini ofensatoare sau ostile fata de ghizi, conducatorii auto etc.).

Pentru programele care presupun obtinerea vizei inainte de plecare, turistii au obligatia sa trimita toate documentele solicitate agentiei in termenul prevazut de aceasta pentru a evita orice risc de a nu se obtine viza din cauza timpului scurt pana la plecare. In cazul in care obtinerea vizei este conditionata de prezenta fizica a turistilor pentru interviu, acestia au obligatia de a se prezenta la data si ora la care s-a facut programarea. Refuzul autoritatilor consulare de a acorda viza, din orice motiv care nu poate fi imputat agentiei AGETUR, exonereaza agentia de la orice raspundere. Turistilor carora li s-a refuzat acordarea vizei, li se va returna intreaga suma achitata in avans, mai putin anumite costuri percepute de partenerii locali / companii aeriene pentru anularea excursiei, costurile variind in functie de data anularii serviciilor. Taxa de viza perceputa de Ambasade pentru procesarea vizelor nu se ramburseaza. In cazul in care turistul isi planifica mai multe vacante succesive si nu trimite documentele la timp / nu se prezinta personal pentru obtinerea vizei, agentia nu poate fi trasa la raspundere iar turistul are obligatia de a-si obtine singur viza necesara calatoriei.

Pe durata croazierelor, toate platile efectuate ( bauturi, cumparaturi, masaj etc ) se inregistreaza pe cardul personal pe care fiecare turist il primeste la imbarcare. Micul dejun si pranzul se servesc in regim bufet iar cina se serveste ori in restaurantul bufet, ori a la carte ( cu meniu la alegere) fiecare pasager avand o anumita masa rezervata, de la inceputul pana la sfarsitul croazierei. Bagajele, atat la imbarcare cat si la debarcare, sunt transportate de personalul vasului. Seara, fiecare cabina primeste un buletin informativ cu toate activitatile care au loc a doua zi ( excursii, spectacole etc ). Cabinele pot sa difere din punct de vedere al confortului unele fata de altele, cu toate acestea diferenta de pret este data de pozitionarea acestora pe vas, cele aflate pe puntile superioare fiind de regula mai scumpe. Cabinele rezervate la grupuri sunt de regula cabina interioare din categoria celor garantate (fara posibilitatea alegerii pozitiei pe o anumita punte) si se nominalizeaza cu cel mult o saptamana inainte de plecare. Agentia nu se face responsabila in cazul in care apar nemultumiri legate de acest aspect. De asemenea, linia de croaziera poate face un upgrade la una sau mai multe cabine (un schimb dintr-o categorie inferioara la o categorie superioara) fara o informare in prealabil si in mod aleatoriu iar agentia nu  poate fi trasa la raspundere. In porturile in care opreste vasul, turistii au posibilitatea sa cumpere excursii de la biroul de turism aflat la bord sau sa isi faca propriul program, insotitorul roman neavand obligativitatea de a-i insoti.

Copiii minori pot calatori doar: a) insotiti de ambii parinti b) insotiti de unul dintre parinti care sa aibe acordul notarial al  parintelui care nu calatoreste ( sau incredintare prin hotarare judecatoreasca definitiva, certificat de deces ); c) insotiti de un adult cu certificat de cazier judiciar in original si acordul notarial al ambilor parinti. Copiii care nu au carte de identitate, vor calatori obligatoriu cu pasaportul.

Turistul are obligatia sa se asigure ca documentele de calatorie precum cartea de identitate sau pasaportul, nu sunt deteriorate (in special elementele de siguranta si/sau poza). Atentie: Cartile de identitate romanesti emise inainte de anul 2009 nu sunt recunoscute ca documente de calatorie in Norvegia. Pentru toate celelalte state din afara Uniunii Europene si pentru acele state pentru care cetatenii romani nu au nevoie de viza de intrare, accesul se face pe baza pasaportului valabil cel putin 6 luni de la data terminarii calatoriei. Pentru tarile in care cetatenii romani au nevoie de viza de intrare, este necesar pasaportul valabil cel putin 6 luni de la data terminarii calatoriei. Anumite state nu permit accesul ca pasaport temporar sau nu aplica vize pe pasaport temporar, de aceea va rugam sa consultati serviciul consular al tarii in care intentionati sa faceti deplasarea sau va consultati in aceasta privinta cu agentia de turism. Atentie, persoanele recent casatorite au obligatia de a-si schimba Cartea de Identitate anulata de autoritati (perforata/ taiata).

Pentru a consulta lista statelor pentru care nu este necesara viza de intrare sau informatii suplimentare legate de calatoria cetatenilor romani in strainatate, accesati site-ul Politiei de Frontiera www.politiadefrontiera.ro sau al Ministerului de Externe www.mae.ro/travel-conditions.

Pentru a evita eventuale situatii de confuzii sau neintelegeri, turistii au obligatiia ca la inscriere sa citeasca Conditiile Generale de Participare.